6 Haziran 2014 Cuma

2001: Bir Uzay Destanı



2001: Bir Uzay Destanı, ya da orijinal adıyla "2001: A Space Odyssey", ünlü yönetmen Stanley Kubrick tarafından 1968 yılında çekilen bir uzay-bilimkurgu filmi.

Filmin hikayesi, ünlü bilimkurgu yazarı Arthur C. Clarke tarafından kaleme alınmış. Film, izleyiciye insanlığın yeryüzünde ortaya çıkışı ile ilgili kısa bir hikaye sunarak başlıyor ve bu ilk bölüm ilk insanın alet kullanmasını öğrenmesi ile son buluyor. Fakat bu son öyle bir son ki, insan gözüne takılan koca bir uyluk kemiğini eline alarak onunla bir şeyleri vurup-kırabileceğinin farkına varıyor ve sonunda onunla kendini tehdit eden diğer bir insanı öldürüyor. 

"Alet kullanmak" insanlığın önemli dönüm noktalarından biri ve bunun farkına varan ilk insan, bu önemli olayın hemen öncesinde yekpare bir kaya bloğunu mağarasının önünde dikili buluyor. Filmin ikinci bölümü Dünya ile Ay arasında bulunan bir uzay istasyonunda başlıyor.



Ayda ise çoktan bir üs kurulmuş ve ilk insanlık zamanında görünan o yekpare ve düzgün biçimli dikdörtgen şekilli taş sütun bu defa da aydaki bir kraterde ortaya çıkmış. Ve filmin final bölümünde Jüpiter'e gönderilen insanlı bir uzay aracında geçen olaylar var. Uzay gemisini yöneten süper akıllı bir bilgisayar. İkisi hariç, diğer bütün astronotlar dondurulmuş vaziyette. Jüpitere'e gelindiğinde uykuya yatırılanlar bilgisayar tarafından uyandırılacak. Hesap bu. Fakat işler planlandığından farklı gelişiyor. Akıllı bilgisayar, programının dışına çıkıyor ve kendince akıl yürütmeye başlıyor. İnsan ve yapay zekâ arasında başlayan gerilim giderek ilginç bir hal almaya başlıyor. Kısacası, filmin çekildiği dönem göz önüne alınırsa, bu film gerçekten bir baş yapıt. Dört Oskar ödülü alması bir yana, bu film Amerikan Kongre Kütüphanesi tarafından "kültürel, tarihi ve estetik açıdan önemli" kabul edilerek kütüphanenin Amerikan Ulusal Kayıt Defterine alınmış. Kısacası, seyretmeye harcayacağınız zamana değecek bir filmdir derim.

Aşağıda ise bu filme ait muhtelif sahnelerden görüntüler var:





















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder