27 Mayıs 2014 Salı

Savaşmaya karar vermek yaşlılara, ölmek ise gençlere düşüyor...


Günlerden 26 Mayıs 1945. Elinde köpek yavrusu tutan pilotun adı Yukio Araki. Kagoshima'dai 72 Shinbu Filosundaki diğer dört arkadaşı gibi o da bir Banzayi (Bansei), yani Kamikaze pilotuydu. Kamikaze ise Japonca'da "kutsal rüzgâr" anlamına geliyor. Araki, Okinawa adası yakınlarında bulunan bir Amerikan filosuna yapılan intihar saldırısında, bu resim çekildikten bir gün sonra, yani 27 Mayıs 1945'de, 17 yaşında hayatını kaybetti.


Geçmişle kucaklaşmak


Son zamanlarda fotoğrafçılıkta yeni bir akım başladı; sabit mekânların eski ve yeni halleri aynı açıdan çekilerek tek karede buluşturuluyor ve aradaki fark izleyene değişik duygular tattırıyor. Bu çalışma, daha önce de Zaman, Mekân, Eşya ve İnsan başlığı ile yayınladığım çalışmaya benziyor ama burada bunun bir adım daha ötesine gidilmiş ve II. Dünya savaşı sırasında asker olan dedesinin poz verdiği caddeyi bularak aynı yerde resim çektiren Amerikalı torun, böylece her iki resmin birbiri üzerine bindirilmesi ile aradaki 70 yıllık farka rağmen-sanal olarak da olsa-dedesiyle aynı caddede ve aynı karede yan yana poz verme şansı bulmuş... (Pleurtuit, Fransa - 1944/2013)

23 Mayıs 2014 Cuma

Havam bozulmaya başladı yine...


https://www.facebook.com/Aziz.Istanbul

19 Mayıs 2014 Pazartesi

Hippiler, uzun saç ve komünistlik


Hippilik, protest bir yaşam biçimi olarak ilk kez 1965 yılında ABD'de kendini gösterdi. Vietnam savaşına karşı tavır alan hippiler, komünal bir yaşam biçimini tercih ediyor, vejateryen besleniyor, erkekleri saç uzatıyor, uyuşturucu kullanıyor, kısacası muhafazakâr yaşam biçimine ve muhafazakâr düşünce tarzına karşı yeni bir hayat stili geliştiriyorlardı. Amerikalı sağcı cumhuriyetçileri son derece rahatsız eden hippiler, bu kesim tarafından solcu ve komünist olmakla suçlanıyor, özellikle "uzun saç"ın bir komünistlik alameti olduğu düşünülüyor ve her yerde hippiler aleyhine gösteriler düzenleniyordu.

Hippilik akımı, kısa süre sonra Türkiye'ye de geldi. Fakat "saç uzatma" sadece Türk hippileri arasında değil solcu gençler arasında da rağbet buldu. Yine aynı şekilde burada da ABD'de olduğu gibi saçı uzun olanlara komünist dendi ve özellikle küçük kasabalarda, üniversite öğrencisi olup da tatil ya da herhangi bir iş için memleketlerine gelen uzun saçlı öğrenciler, ellerinde makaslarla kendilerini bekleyen sağcı esnaflar ve onlara eşlik eden ahali tarafından çarşıda tavuk gibi kovalanır, önden arkadan yolu kesilir ve eli kolu tutularak kıpırdayamaz hale getirildikten sonra saçına derin bir makas atılarak saçlarını kökünden kazıtmaya mecbur bırakılırdı. Gariptir, bir çocuk olarak bir kaç tanesine benim de şahit olduğum bu tür hadiseler, şu veya bu şekilde adliyeye intikal ettirilmiş olmalıydı. Halbuki, böyle bir şeyi ben ne gördüm ne de duydum. Herhalde ya şikayetçi olan olmamıştır, ya da şikayet varsa bile belki de işleme konmamıştır, bilemiyorum.

Yukarıdaki resim de işte o yıllardan kalma bir resim ve Amerikalı muhafazakâr gençlerin hippilere karşı düzenledikleri protesto gösterilerinden bir kare.



Alev saçlı kız


"Bu gece bizim gecemiz"


12 Mayıs 2014 Pazartesi

9 Mayıs 2014 Cuma

6 Mayıs 2014 Salı

Ağaç dallarında gecelemek...

Pasifik sahillerinde ağaç dallarına kamp kuran insanlar. Bu yeni akım kampçılığın adına da "Tree Camping" diyorlar.